Börja spela golf

Gammal som ung, oavsett förutsättningar så är golfen för dig.

Välkommen till golfen

Låter det kul med golf? Här hittar du allt du behöver veta för att komma igång, antingen för första gången eller som återvändare, som barn eller vuxen. Lättaste sättet att börja spela golf är att gå en Grönt Kort-kurs här på Vassunda GK – en nybörjarkurs för vuxna. Barnens väg in i golfen kallas Golfäventyret som har anpassade korta banor och utrustning.

Myter om golfen

Vi kan väl börja med att en gång för alla slå hål på alla de myter som du säkert hört om golfen.

"Men golf är för dyrt och bara för folk med pengar"

– Precis som många andra sporter så kostar det pengar att utöva den, men långt ifrån så mycket som en del verkar tro. Det du behöver är ett medlemskap (läs mer här om vad det finns för alternativ) och klubbor samt bollar. Man behöver inte årets nyheter i klubbväg som nybörjare. Ett begagnat set duger gott och kan kosta allt från 500 kronor och uppåt. Och vill du inte köpa ett set så finns det klubbor att låna här på klubben.

"Men jag har inga golfkläder"

– Det har du visst det. Har du ett par byxor, en tröja och ett par skor så har du golfkläder. Man behöver inte klä sig som proffsen på TV i pikétröjor från kända märken, utan det går utmärkt med en helt vanlig t-shirt. Det enda som är viktigt är att det ska vara bekvämt att spela i samt att du kan röra dig hyfsat obehindrat.

"Men jag har inte tid att spela"

– Visst, ska du spela alla 18 hål så tar det runt fyra timmar. Men det finns ingen regel som säger att du måste spela alla hål. Spelar du bara nio hål så tar det hälften så lång tid. Men du kan ju även bara åka hit till klubben och träna på att putta eller slå en hink på rangen i 20 minuter. Eller varför inte bara ta en kopp kaffe och macka och snacka lite med folk.

"Men golf är för svårt för mig"

– Att bli bäst i världen på golf är svårt, men att bara spela för att ha kul är enkelt. Du sätter dina egna mål gällande ditt spel och tack vare det så kallade handicap-systemet så kan en nybörjare faktiskt vinna över någon som spelat golf i 20 år. Vill du veta mer om hur du kan vinna över Henrik Stenson så tveka inte att höra av dig till oss, så berättar vi mer. Tänk också på att man kan hålla på med golf länge… Vår yngsta medlem är XX år gammal och vår äldsta är XX år.

"Jag vill ju testa, men det verkar läskigt"

– Att komma till en idrottsklubb utan att veta något alls är alltid lite skrämmande. Som tur är så har vi personal på plats som är experter på att hjälpa dig som är nybörjare. De visar hur allt fungerar, vad det finns för möjligheter till spel och träning, samt hur man kommer ut på banan för att spela. Ta kontakt med oss så visar vi.

"Men tänk om jag slår klubban i marken så gräsmattan går sönder"

– Att inte träffa bollen vid varje slag händer oftare än du tror. Ibland svingar man ovanför bollen och träffar inget alls, och ibland träffar du bara marken så att grästuvorna flyger. Tittar man på proffsen träffar de faktiskt både bollen och marken lika mycket. Storleken på de grästuvorna de slår upp är inte att leka med. Det enda du behöver tänka på om du träffar marken är att lägga tillbaka gräset och trampa till så att det fastnar igen. Enkelt va?

"Jag vill gärna spela på den riktiga banan, men tänk om jag får spela med någon som är superduktig. Pinsamt!"

– Att stå på första utslagsplatsen för att slå sitt första slag när en annan, ibland okänd person står bredvid, kan vara det jobbigaste som finns. Tänk om jag missar bollen? Tänk om jag slår snett? Tänk om jag gör helt fel? Har jag för dåliga klubbor? Är mina kläder rätt? Det finns många tankar som hinner gå igenom huvudet när man kliver upp för att slå. Som tur är så ordnar vi så kallade ”fadderrundor” där vi på klubben ordnar så du får spela med en ”guide” som hjälper dig runt på banan. Allt från regler till vilket hål du ska sikta mot. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig ut.

Bra saker att veta om golf

Golfbanan

En bana består oftast av 18 hål med olika längd: par 3 som är kortast, par 4 som är medellånga och par 5 som är längst. På varje hål finns en utslagsplats kallad tee. Därifrån börjar du spela längs en klippt yta (fairway) mot en flagga som står på en finklippt gräsyta (green). Längs hålet finns spelhinder som sandfyllda bunkrar och vattenhinder, som du spelar över eller runt.

Spelet

Golf går ut på att ta sig från tee (utslagsplats) till green och putta bollen i hål på så få slag som möjligt. Par 4 innebär att målet för en van spelare är att klara hålet på fyra slag – utslag, transportslag och två puttar. Beroende på spelnivå ges extraslag kallat handicap. När du börjar på handicap 54 ska du klara ett par 4-hål på sju slag. En 18-hålsrunda tar cirka fyra timmar att spela och 9 hål hälften så lång tid.

Slagen

För att ta dig till green och förbi alla hinder använder du olika sorters klubbor som gör att bollen flyger olika högt och långt. Exempel på klubbor är driver som du använder att slå ut med från tee, fairwayklubbor som används till långa transportslag, järnklubbor som du spelar in med mot green och slutligen puttern som du sänker bollen i hålet med.

Utrustningen

Är du ny i golfen räcker det med 6–7 klubbor. Ofta får du låna och testa klubbor på golfklubben. Du behöver också bollar, bag, greenlagare, peggar att slå bollen ifrån på tee, gymnastikskor och kanske en handske för bättre grepp om klubban. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor, och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

Utveckling

Golfare på helt olika nivåer och i olika åldrar kan mötas och spela på lika villkor, då våra skillnader utjämnas i golfens finurliga handicapsystem. Det är också ett sätt att mäta din egen utveckling eftersom du börjar på handicap 54 och sänker dig i takt med att du blir bättre. Det är aldrig för sent att börja spela och du utvecklas hela livet.

Socialt

Många har upptäckt tjusningen med Sveriges största breddidrott. Det finns 460 golfklubbar med runt 490 000 medlemmar. Golf är ett sätt att umgås med kompisar, familj eller medlemmar i hemmaklubben. Golfare som gillar att resa kan besöka olika klubbar runt om i landet – eller utomlands – och träffa nya människor med samma intresse.

Hälsa

Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går du cirka 10 000 steg. Det är också kul att idrotta tillsammans. Sveriges nära 490 000 golfare går sammanlagt 10 miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.

Naturen

Golfbanan bildar ofta en grön oas där människor och natur möts. Att spela golf och samtidigt få vistas i naturen är en perfekt kombination. På banan finns en omväxlande flora och en biologisk mångfald med groddjur och fåglar som trivs vid dammarna. Välkommen till världens vackraste idrottsarena!